Flygtninge der kan og vil!

Selvfølgelig er det vigtigt at lære dansk, når man kommer til Danmark. Men der er mere til integration end nutids-r’er og forskel på “en” og “et”.
Hurra for det fantastisk stærke civilsamfund, og de mange frivillige der gør en formiddabel indsats, men det må aldrig være overladt til tilfældig frivillige at redde menneskers liv, og udvikling. Det bør være et supplement til et velfærdssamfund – for alle. Kommunen må og skal løfte sit ansvar – for alle borgere, ligemeget hvornår, eller hvorfra de kom. Så lad nu mentortimer, praktisk erfaring og rådgivning bakke op om de mange tiltag de frivillige står for. Og lad os ikke glemme at mange af de nye borgere har en historik med at kunne klare sig selv – lad os i stedet udnytte dette. Måske en del af dem ville have gavn af at blive undervist i momsregler og ATP bidrag istedet for at læse om Gorm den Gamle eller terpe hvem der byggede Rundetårn. Og lad os huske at inklusion i skolen, også er integration!
Mange gange er nøglen til integration gennem børnenes leg, deres venskaber, og engagement i sportsklubber eller teater, m.v. Det kræver en ekstra indsats, at introducere folk fra helt andre kulture til vores samfund og vores sociale omgangsform. Men med hjælp, støtte, tid og omtanke, kan mange mennesker faktisk flyttes fra passiv indkomst til at blive aktive skatteborgere, og fra et liv med triste tanker og udfordret psyke, til glade grin, og lyst til livet – igen!
Husk, når en kommune siger det ikke er “vores ansvar” – er det alligevel “i vores interesse” – at alle borgere udvikler sig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *